Uwielbiasz pikantne przekąski? W takim razie z pewnością pokochasz pomidory w puszkach z imbirem. Ten dodatek sprawia, że warzywa są nie tylko palące, ale także aromatyczne. A w sezonie przeziębienia jest również dodatkowym źródłem witamin.
Składniki
- pomidory - 5 kg
- imbir (korzeń) – 5 centymetry
- czosnek - 5 ząbki
- pietruszka - 20 g
- koperek - 20 g
- czarny pieprz (groszek) – 0,5 łyżeczka
- cukier - 160 g
- sól - 150 g
- ocet - 150 ml
- woda - 3 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz warzywa i pomidory. Obierz czosnek i pokrój na duże kawałki. Korzeń imbiru obrać i pokroić.
W wysterylizowanych słoikach umieść pietruszkę, koperek, czosnek, imbir i czarny pieprz.
Ułóż mocno pomidory. Okresowo wstrząsaj, aby warzywa były gęstsze.
Wlej wrzącą wodę i pozostaw pod przykryciem na pół godziny.
Odcedź do rondla i ponownie zagotuj.
Wlej cukier i sól do słoików z pomidorami.
Wlej ocet, wrzącą wodę i zwiń. Odwróć słoiki do góry nogami i zawiń je w gruby ręcznik.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy