pomidory imbirowe na zimę

30 min
18 porcji
Pomidory z imbirem na zimę
zhannaz, stock.adobe.com
0

Uwielbiasz pikantne przekąski? W takim razie z pewnością pokochasz pomidory w puszkach z imbirem. Ten dodatek sprawia, że warzywa są nie tylko palące, ale także aromatyczne. A w sezonie przeziębienia jest również dodatkowym źródłem witamin.

Składniki

  • pomidory - 5 kg
  • imbir (korzeń) – 5 centymetry
  • czosnek - 5 ząbki
  • pietruszka - 20 g
  • koperek - 20 g
  • czarny pieprz (groszek) – 0,5 łyżeczka
  • cukier - 160 g
  • sól - 150 g
  • ocet - 150 ml
  • woda - 3 l

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz warzywa i pomidory. Obierz czosnek i pokrój na duże kawałki. Korzeń imbiru obrać i pokroić.

W wysterylizowanych słoikach umieść pietruszkę, koperek, czosnek, imbir i czarny pieprz.

Ułóż mocno pomidory. Okresowo wstrząsaj, aby warzywa były gęstsze.

Wlej wrzącą wodę i pozostaw pod przykryciem na pół godziny.

Odcedź do rondla i ponownie zagotuj.

Wlej cukier i sól do słoików z pomidorami.

Wlej ocet, wrzącą wodę i zwiń. Odwróć słoiki do góry nogami i zawiń je w gruby ręcznik.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy