kapusta kiszona z borówkami na zimę

30 min
3 porcje
Kapusta kiszona z borówkami borówkowymi na zimę
kochabamba, stock.adobe.com
0

Kapusta kiszona jest podwójnie smaczniejsza, jeśli dodasz do niej kilka garści kwaśnych jagód. Jedną z klasycznych opcji są borówki brusznicy. Zgodnie z tym przepisem moja babcia gotowała, chociaż od tego czasu dostosowałem go do nowoczesnych warunków i możliwości. I Tutaj dzielę się!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Drobno posiekaj kapustę, zetrzyj marchewki, rozgnieć rękami i dodaj borówki brusznicy.

Zagotuj solankę z wody i soli, pozwól jej ostygnąć i zalej kapustę.

Pozostaw kapustę pod lekkim uciskiem na 2-3 dni w komantowej temperaturze. Każdego dnia przebijaj go drewnianym szpikulcem do dołu.

Dodaj cukier do smaku, włóż kapustę do czystych, suchych słoików i przechowuj w chłodnym miejscu.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy