Kapusta kiszona jest podwójnie smaczniejsza, jeśli dodasz do niej kilka garści kwaśnych jagód. Jedną z klasycznych opcji są borówki brusznicy. Zgodnie z tym przepisem moja babcia gotowała, chociaż od tego czasu dostosowałem go do nowoczesnych warunków i możliwości. I Tutaj dzielę się!
Składniki
- kapusta - 2 kg
- marchew - 200 g
- borówka brusznica - 150 g
- woda - 1 L
- cukier - 100 g
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj kapustę, zetrzyj marchewki, rozgnieć rękami i dodaj borówki brusznicy.
Zagotuj solankę z wody i soli, pozwól jej ostygnąć i zalej kapustę.
Pozostaw kapustę pod lekkim uciskiem na 2-3 dni w komantowej temperaturze. Każdego dnia przebijaj go drewnianym szpikulcem do dołu.
Dodaj cukier do smaku, włóż kapustę do czystych, suchych słoików i przechowuj w chłodnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy