Każdego lata pamiętamy nie tylko o wakacjach, ale także o letnich smakołykach. Zachowaj smak lata w słoiku, gotując na zimę melon w syropie. Słoiki w tym przepisie nie mogą być sterylizowane.
Składniki
- Melon - 1 kg
- cukier - 500 g
- kwas cytrynowy - 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj słoiki, dobrze je opłucz i wysusz.
Podziel melona na pół, oddziel wszystkie nasiona. Pokrój w drobną kostkę i włóż do słoików.
Zagotuj wodę i wlej do każdego słoika. Odcedź do miski, dodaj cukier i zagotuj. Gdy syrop się zagotuje, wlej do niego kwas cytrynowy, dobrze wymieszaj i zdejmij z ognia.
Wlej syrop do słoików z melonem. Natychmiast przykryj pokrywkami lub zwiń. Odwróć słoiki, zawiń je i odstaw, aż ostygną. Wyślij gotowy dżem w ciemne miejsce przed zimą.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy