melon w syropie na zimę bez sterylizacji

40 min
4 porcje
Melon w syropie na zimę bez sterylizacji
natashamam35, stock.adobe.com
0

Każdego lata pamiętamy nie tylko o wakacjach, ale także o letnich smakołykach. Zachowaj smak lata w słoiku, gotując na zimę melon w syropie. Słoiki w tym przepisie nie mogą być sterylizowane.

Składniki

  • Melon - 1 kg
  • cukier - 500 g
  • kwas cytrynowy - 20 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przygotuj słoiki, dobrze je opłucz i wysusz.

Podziel melona na pół, oddziel wszystkie nasiona. Pokrój w drobną kostkę i włóż do słoików.

Zagotuj wodę i wlej do każdego słoika. Odcedź do miski, dodaj cukier i zagotuj. Gdy syrop się zagotuje, wlej do niego kwas cytrynowy, dobrze wymieszaj i zdejmij z ognia.

Wlej syrop do słoików z melonem. Natychmiast przykryj pokrywkami lub zwiń. Odwróć słoiki, zawiń je i odstaw, aż ostygną. Wyślij gotowy dżem w ciemne miejsce przed zimą.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy