sosy 04.02.2022

sos karmelowy

7 min
6 porcji
Sos karmelowy
New Africa, stock.adobe.com
0

Słodki sos przychodzi na ratunek, gdy w domu nie ma nic do herbaty. Rozłóż go na chlebie, a otrzymasz pyszny deser. Sos należy gotować ostrożnie, nie tracąc momentu, w którym syrop cukrowy jest gotowy. Lepiej to zrobić na minimalnym ogniu.

Składniki

  • śmietana - 200 ml
  • cukier - 400 g
  • masło - 200 g
  • woda - 150 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj wodę z cukrem i gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 minuty.

Gdy syrop się zrumieni i zgęstnieje, wyłącz ogrzewanie.

Wlej ciepłą śmietanę i wymieszaj.

Dodaj masło i ponownie wymieszaj.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy