sosy 18.12.2022

SOS satsebeli w domu

1 godz. 20 min.
8 porcji
SOS satsebeli w domu
Gala, stock.adobe.com
0

Każdy sos zrobiony w domu jest o wiele zdrowszy niż keczup kupiony w sklepie. Dzielę się prostym przepisem na pikantny i aromatyczny gruziński sos satsebeli. Doskonale uzupełni każdy posiłek, czy to mięso, drób, dodatki czy sos do pizzy.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj pomidory, grubo posiekaj. Posiekaj czosnek i zioła.

Papryka obierz nasiona, pokrój na 4 części. Pokrój ostrą paprykę na pół i usuń nasiona.

Pomidory, oba rodzaje papryki i posiekane warzywa przechodzą przez maszynę do mięsa.

Przenieś masę warzywną do rondla, podpal i mieszając zagotuj. Gotuj sos przez 20-25 minut na średnim ogniu.

Dodaj zmieloną kolendrę i kontynuuj gotowanie sosu na małym ogniu do pożądanej konsystencji (30-40 minut - w zależności od soczystości użytych pomidorów).

Gdy sos wystarczająco się zagotuje i zgęstnieje, dodaj sól i cukier do smaku, dobrze wymieszaj i wprowadź czosnek. Gotuj przez kolejne 5 minut.

Wlej gorący sos do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń i ostudź w pozycji do góry nogami.

Gotowy domowy sos satsebeli jest doskonale przechowywany w temperaturze pokojowej, ale nadal radzę trzymać otwarty słoik w lodówce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy