Każdy sos zrobiony w domu jest o wiele zdrowszy niż keczup kupiony w sklepie. Dzielę się prostym przepisem na pikantny i aromatyczny gruziński sos satsebeli. Doskonale uzupełni każdy posiłek, czy to mięso, drób, dodatki czy sos do pizzy.
Składniki
- pomidory - 1 kg
- papryka - 300 g
- ostra czerwona papryka - 1 szt.
- czosnek - 5 ząbki
- cukier - 2 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- mielona kolendra - 1 łyżeczka
- Zieleń (kolendra, pietruszka, koperek) – do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj pomidory, grubo posiekaj. Posiekaj czosnek i zioła.
Papryka obierz nasiona, pokrój na 4 części. Pokrój ostrą paprykę na pół i usuń nasiona.
Pomidory, oba rodzaje papryki i posiekane warzywa przechodzą przez maszynę do mięsa.
Przenieś masę warzywną do rondla, podpal i mieszając zagotuj. Gotuj sos przez 20-25 minut na średnim ogniu.
Dodaj zmieloną kolendrę i kontynuuj gotowanie sosu na małym ogniu do pożądanej konsystencji (30-40 minut - w zależności od soczystości użytych pomidorów).
Gdy sos wystarczająco się zagotuje i zgęstnieje, dodaj sól i cukier do smaku, dobrze wymieszaj i wprowadź czosnek. Gotuj przez kolejne 5 minut.
Wlej gorący sos do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń i ostudź w pozycji do góry nogami.
Gotowy domowy sos satsebeli jest doskonale przechowywany w temperaturze pokojowej, ale nadal radzę trzymać otwarty słoik w lodówce.