Przepis nie jest skomplikowany, ale można go jeszcze bardziej uprościć, używając gotowej pasty sezamowej. Przyprawa jest często spotykana w kuchni azjatyckiej. Dodaje się go do marynat, sałatek i kanapek. A sos sezamowy jest często podawany jako dip do pieczonych warzyw.
Składniki
- Sezam - 5 art.
- sos sojowy - 2 art.
- miód - 1 art.
- oliwa z oliwek - 3 art.
- sok z cytryny - 3 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - 0,3 łyżeczka
- woda (przegotowany) – 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Sezam smażyć na suchej patelni na złoty kolor.
Ostudzić, wlać do miski blendera i posiekać.
Dodaj masło, sok z cytryny, sos sojowy, miód, mielony pieprz, sól i włącz blender na 2 minuty.
Wlej wodę i dobrze wymieszaj. Na tym etapie regulowana jest gęstość sosu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy