sosy 22.06.2023

sos sezamowy

15 min
4 porcje
Sos sezamowy
Brent Hofacker, stock.adobe.com
0

Przepis nie jest skomplikowany, ale można go jeszcze bardziej uprościć, używając gotowej pasty sezamowej. Przyprawa jest często spotykana w kuchni azjatyckiej. Dodaje się go do marynat, sałatek i kanapek. A sos sezamowy jest często podawany jako dip do pieczonych warzyw.

Składniki

  • Sezam - 5 art.
  • sos sojowy - 2 art.
  • miód - 1 art.
  • oliwa z oliwek - 3 art.
  • sok z cytryny - 3 art.
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - 0,3 łyżeczka
  • woda (przegotowany) – 100 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Sezam smażyć na suchej patelni na złoty kolor.

Ostudzić, wlać do miski blendera i posiekać.

Dodaj masło, sok z cytryny, sos sojowy, miód, mielony pieprz, sól i włącz blender na 2 minuty.

Wlej wodę i dobrze wymieszaj. Na tym etapie regulowana jest gęstość sosu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy