sosy 04.02.2022

sos pomarańczowy

10 min
3 porcje
Sos pomarańczowy
cdkproductions, stock.adobe.com
0

Fantastyczny sos pomarańczowy nadaje potrawie cytrusowy aromat i jasny smak. Zwykle podaje się go z grillowanym lub pieczonym mięsem. Najbardziej lubię z indykiem lub kaczką. Przygotowanie takiego sosu w domu jest bardzo łatwe!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pomarańczę sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, białych folii i pestek.

Zmiel miąższ pomarańczy w blenderze i wlej do małej patelni.

Dodaj cukier i gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut.

Dodaj kminek, goździki, sól i wino. Gotuj sos na małym ogniu przez 2-3 minuty.

Dodaj skórkę z cytryny, dodaj masło, wymieszaj i zdejmij z ognia.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy