Fantastyczny sos pomarańczowy nadaje potrawie cytrusowy aromat i jasny smak. Zwykle podaje się go z grillowanym lub pieczonym mięsem. Najbardziej lubię z indykiem lub kaczką. Przygotowanie takiego sosu w domu jest bardzo łatwe!
Składniki
- pomarańczowy (soczysty) – 2 kawałki
- wino (biały) – 120 ml
- masło - 25 g
- Skórka z cytryny - 0,5 łyżeczka
- Goździk - 2 Bud
- kminek - do smaku
- cukier - 2 art.
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pomarańczę sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, białych folii i pestek.
Zmiel miąższ pomarańczy w blenderze i wlej do małej patelni.
Dodaj cukier i gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut.
Dodaj kminek, goździki, sól i wino. Gotuj sos na małym ogniu przez 2-3 minuty.
Dodaj skórkę z cytryny, dodaj masło, wymieszaj i zdejmij z ognia.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy