Dlaczego nie zrobić pesto z pietruszki? Zapewniam cię, że ten przepis jest wart Twojej uwagi. Aromatyczne warzywa idealnie komponują się z czosnkiem, orzeszkami piniowymi i parmezanem. Do smaku możesz dodać trochę mielonego pieprzu lub tymianku.
Składniki
- pietruszka - 100 g
- czosnek - 2 ząbki
- Limonka - 1 rzecz
- orzeszki piniowe - 50 g
- parmezan - 30 g
- oliwa z oliwek - 120 ml
- majeranek - 1 łyżeczka
- sól - 0,5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój limonkę na pół i wyciśnij sok do miski.
Obierz czosnek, zetrzyj parmezan.
Umieść pietruszkę, parmezan, czosnek i orzeszki piniowe w misce blendera. Zmiel do uzyskania gładkości.
Dodaj sok z limonki, sól, olej, majeranek i włącz blender na kolejne 2 minuty.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy