Tradycyjne danie kuchni uzbeckiej. Kebab jagnięcy z ziemniakami gotuje się w dużym kotle. Najpierw mięso i warzywa są na przemian smażone na oleju, a następnie układane warstwami i duszone w aromatycznym sosie. Do serwowania zwykle używa się malowanych żab.
Składniki
- Baranina - 1 kg
- ziemniaki - 1 kg
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 4 ząbki
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- pasta pomidorowa - 2 art.
- Olej roślinny - 250 ml
- Zira - 0,5 CZ. l.
- liść laurowy - 3 kawałki
- sól (bez zjeżdżalni) – 1 art.
- woda - 350 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój jagnięcinę na duże kawałki.
Włóż do kotła z gorącym olejem i smaż na złoty kolor.
Wyjmij mięso łyżką cedzakową, połóż na talerzu i odłóż na bok.
Obierz ziemniaki.
Włożyć do oleju i smażyć na złoty kolor. Połóż gotowe ziemniaki na talerzu.
Cebulę obrać i pokroić na duże kawałki.
Pokrój ostrą paprykę na pół, obierz i posiekaj.
Włóż cebulę i ostrą paprykę do kotła z masłem.
Dodaj koncentrat pomidorowy, gorącą wodę, czosnek przepuszczony przez prasę, sól i przyprawy. Gotuj przez 2-3 minuty, często mieszając.
Ostrożnie ułóż mięso i ziemniaki.
Przykryj wierzch odwróconym talerzem ceramicznym,a następnie pokrywką. Gotuj przez 1 godzinę i 20 minut na małym ogniu.