dania główne 19.07.2023

kotlet - kebab jagnięcy z ziemniakami w kotle

1 godz. 55 min.
8 porcji
Kazan
Alicja Królewska, stock.adobe.com
0

Tradycyjne danie kuchni uzbeckiej. Kebab jagnięcy z ziemniakami gotuje się w dużym kotle. Najpierw mięso i warzywa są na przemian smażone na oleju, a następnie układane warstwami i duszone w aromatycznym sosie. Do serwowania zwykle używa się malowanych żab.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój jagnięcinę na duże kawałki.

Włóż do kotła z gorącym olejem i smaż na złoty kolor.

Wyjmij mięso łyżką cedzakową, połóż na talerzu i odłóż na bok.

Obierz ziemniaki.

Włożyć do oleju i smażyć na złoty kolor. Połóż gotowe ziemniaki na talerzu.

Cebulę obrać i pokroić na duże kawałki.

Pokrój ostrą paprykę na pół, obierz i posiekaj.

Włóż cebulę i ostrą paprykę do kotła z masłem.

Dodaj koncentrat pomidorowy, gorącą wodę, czosnek przepuszczony przez prasę, sól i przyprawy. Gotuj przez 2-3 minuty, często mieszając.

Ostrożnie ułóż mięso i ziemniaki.

Przykryj wierzch odwróconym talerzem ceramicznym,a następnie pokrywką. Gotuj przez 1 godzinę i 20 minut na małym ogniu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy