Marmolada Śliwkowa na zimę

1 godz. 15 min.
10 porcji
Marmolada ze śliwek na zimę
zoryanchik, stock.adobe.com
0

Nie jest tajemnicą, że słodycze w nadmiernych ilościach szkodzą zdrowiu. Lepiej zastąpić czekoladki i ciasta domową marmoladą śliwkową. Mam świetny przepis, który z pewnością ci się spodoba. Więc mówię wszystko w porządku.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Śliwki przekrój na pół i obierz.

Umieść na patelni, dodaj 750 ml wody i gotuj przez 20 minut.

Agar-agar wymieszać ze 150 ml ciepłej wody i odstawić na 15 minut.

Przetrzyj miękkie owoce przez sito, aby pozbyć się skórki.

Powstałe puree wymieszaj z cukrem i kwasem cytrynowym. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut.

Dodaj półfabrykat agarowo-agarowy, gotuj przez kolejne 3 minuty i zdejmij z ognia.

Umieść gorącą masę w przygotowanych formach i umieść w chłodnym miejscu na 3-4 godziny.

Wyjmij marmoladę z formy, pokrój na kawałki, włóż do czystych, suchych słoików i szczelnie zamknij pokrywkami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy