Nie jest tajemnicą, że słodycze w nadmiernych ilościach szkodzą zdrowiu. Lepiej zastąpić czekoladki i ciasta domową marmoladą śliwkową. Mam świetny przepis, który z pewnością ci się spodoba. Więc mówię wszystko w porządku.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śliwki przekrój na pół i obierz.
Umieść na patelni, dodaj 750 ml wody i gotuj przez 20 minut.
Agar-agar wymieszać ze 150 ml ciepłej wody i odstawić na 15 minut.
Przetrzyj miękkie owoce przez sito, aby pozbyć się skórki.
Powstałe puree wymieszaj z cukrem i kwasem cytrynowym. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
Dodaj półfabrykat agarowo-agarowy, gotuj przez kolejne 3 minuty i zdejmij z ognia.
Umieść gorącą masę w przygotowanych formach i umieść w chłodnym miejscu na 3-4 godziny.
Wyjmij marmoladę z formy, pokrój na kawałki, włóż do czystych, suchych słoików i szczelnie zamknij pokrywkami.