
Dżem jagodowy nie kończy się na wiśniach lub truskawkach. Na przykład tym razem proponuję ugotować go z winogron. A jednocześnie, aby już jasny smak był jeszcze jaśniejszy, po prostu dodając trochę orzecha włoskiego. Orzechy ogólnie bardzo skutecznie uzupełniają każdy dżem.
Składniki
- Winogrona - 1 kg
- woda - 1 szkło
- cukier - 800 g
- orzechy włoskie - 100 g
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Napełnij cukier wodą, zagotuj i gotuj, aż się rozpuści.
Dodaj winogrona i gotuj przez kolejne 15-20 minut. W razie potrzeby-następnie przerwij dżem blenderem.
Dodaj cynamon i posiekane prażone orzechy.
Gotuj dżem przez kolejne 7 minut i wlej do sterylnych słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy