kompot brzoskwiniowy w słoikach ze sterylizacją

45 min
4 porcje
Kompot brzoskwiniowy w słoikach ze sterylizacją
Jerzy Balagula, stock.adobe.com
0

Ze wszystkich sposobów gotowania kompotów w puszkach ten nie jest najłatwiejszy, ale nigdy nie zawodzi. Jeśli martwisz się o bezpieczeństwo swoich półfabrykatów, przygotuj brzoskwinie zgodnie z tym przepisem. Dodatkowa sterylizacja rekompensuje drobne niedociągnięcia.

Składniki

  • brzoskwinie - 1 kg
  • cukier - 400 g
  • kwas cytrynowy - 1 łyżeczka
  • woda - 2 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój brzoskwinie na połówki i włóż do sterylnych słoików.

Napełnij je cukrem i zalej wrzącą wodą.

Sterylizuj słoiki w garnku z wodą przez 15 minut.

Dodaj kwas cytrynowy i zwiń kompot.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy