Taki kompot spodoba się miłośnikom wczesnych słodko-kwaśnych jabłek. Otwierając przedmiot zimą, dom wypełnia się czarującym aromatem lata. Do konserwacji wybieram małe owoce, które są całkowicie umieszczone w trzylitrowym słoiku. Mam dwa takie słoiki.
Składniki
- jabłka - 2 kg
- cukier - 500 g
- woda - 5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zagotuj wodę. Jabłka dobrze umyć i włożyć do wcześniej wysterylizowanych słoików, a następnie zalać wrzącą wodą, dodając wrzącą wodę w małych porcjach, aby słoik nie pękł. Przykryj słoiki z półfabrykatem sterylnymi pokrywkami i pozostaw na 15-20 minut.
Następnie wlej płyn ze słoików do rondla, dodaj cukier i mieszając zagotuj syrop.
Wlej jabłka ponownie wrzącym syropem i zwiń słoiki.
Odwróć słoiki kompotu jabłkowego do góry nogami, zawiń i pozostaw do ostygnięcia. Schłodzony kompot przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.