kompot jabłkowy "Biały nalew" na zimę

35 min
2 porcje
Kompot jabłkowy
Irina, stock.adobe.com
0

Taki kompot spodoba się miłośnikom wczesnych słodko-kwaśnych jabłek. Otwierając przedmiot zimą, dom wypełnia się czarującym aromatem lata. Do konserwacji wybieram małe owoce, które są całkowicie umieszczone w trzylitrowym słoiku. Mam dwa takie słoiki.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zagotuj wodę. Jabłka dobrze umyć i włożyć do wcześniej wysterylizowanych słoików, a następnie zalać wrzącą wodą, dodając wrzącą wodę w małych porcjach, aby słoik nie pękł. Przykryj słoiki z półfabrykatem sterylnymi pokrywkami i pozostaw na 15-20 minut.

Następnie wlej płyn ze słoików do rondla, dodaj cukier i mieszając zagotuj syrop.

Wlej jabłka ponownie wrzącym syropem i zwiń słoiki.

Odwróć słoiki kompotu jabłkowego do góry nogami, zawiń i pozostaw do ostygnięcia. Schłodzony kompot przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy