dżem z jabłek przez maszynkę do mięsa
Dżem jabłkowy, którego często używam do nadziewania słodkich wypieków - okazuje się dość gęsty i nie rozprzestrzenia się. Do tego dżemu nadają się zarówno słodkie, jak i słodko-kwaśne odmiany jabłek. Jeśli jabłka są kwaśne, dodaj trochę więcej cukru. Dzielę się przepisem.
Składniki
- jabłka (Waga netto) – 2 kg
- cukier - 1,2 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jabłka opłucz, obierz i pokrój losowo.
Przełóż przygotowane jabłka przez maszynę do mięsa.
Posiekane jabłka umieścić na patelni do gotowania, dodać cukier, dobrze wymieszać. Pozostaw masę na 1 godzinę w temperaturze pokojowej, aby rozpuścić cukier.
Następnie umieść patelnię z obrabianym przedmiotem na ogniu, zagotuj i na małym ogniu, mieszając, gotuj przez 25 minut. Masa jabłkowa zacznie zmieniać kolor i lekko zgęstnieje. Zdejmij obrabiany przedmiot z ognia i pozostaw na 10-12 godzin.
Powtórz procedurę gotowania jeszcze 1-2 razy z przerwą 10-12 godzin. Gotowy dżem w stanie schłodzonym nie powinien spływać z łyżki. Jeśli dżem nie jest jeszcze wystarczająco zagęszczony, dodaj jeszcze 1 cykl gotowania.
Zapakuj gotowy dżem do sterylnych słoików i szczelnie zamknij. Przechowuj dżem jabłkowy w chłodnym, ciemnym miejscu.