Zapytaj zbieraczy grzybów o świnie, a powiedzą ci, jaki pyszny z nich jest kawior. Oczywiście będziesz musiał trochę majstrować przy grzybach, ale wynik jest bardzo smaczny! Pamiętaj, aby ugotować kilka słoików tego pysznego na zimę!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Świnie oczyścić, opłukać i namoczyć w zimnej wodzie przez jeden dzień. Okresowo zmieniaj wodę, gdy stanie się mętna.
Opłucz grzyby, przykryj świeżą wodą, solą i gotuj przez 1 godzinę.
Wrzuć świnie do durszlaka i pozostaw do spuszczenia.
Drobno posiekaj pomidory, wieprzowinę, obraną cebulę i paprykę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
W głębokim kotle podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.
Dodaj świnie, paprykę i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut pod pokrywką.
Dodaj pomidory, sól, mielony pieprz i czosnek przepuszczony przez prasę. Gotuj wszystko razem przez 15 minut.
Wlej ocet, wymieszaj i po 1 minucie zdejmij z ognia. Umieść gorący kawior w przygotowanym pojemniku i zwiń.