kawior ze świń na zimę

1 godz. 55 min.
8 porcji
Kawior ze świń na zimę
mizina, stock.adobe.com
0

Zapytaj zbieraczy grzybów o świnie, a powiedzą ci, jaki pyszny z nich jest kawior. Oczywiście będziesz musiał trochę majstrować przy grzybach, ale wynik jest bardzo smaczny! Pamiętaj, aby ugotować kilka słoików tego pysznego na zimę!

Składniki

  • Grzyby (świnki) – 2 kg
  • papryka (średni) – 3 kawałki
  • pomidory - 500 g
  • marchew - 400 g
  • cebula - 400 g
  • czosnek - półgłówki
  • Olej roślinny - 100 ml
  • ocet - 3 art.
  • mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
  • sól - 1,5 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Świnie oczyścić, opłukać i namoczyć w zimnej wodzie przez jeden dzień. Okresowo zmieniaj wodę, gdy stanie się mętna.

Opłucz grzyby, przykryj świeżą wodą, solą i gotuj przez 1 godzinę.

Wrzuć świnie do durszlaka i pozostaw do spuszczenia.

Drobno posiekaj pomidory, wieprzowinę, obraną cebulę i paprykę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

W głębokim kotle podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.

Dodaj świnie, paprykę i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut pod pokrywką.

Dodaj pomidory, sól, mielony pieprz i czosnek przepuszczony przez prasę. Gotuj wszystko razem przez 15 minut.

Wlej ocet, wymieszaj i po 1 minucie zdejmij z ognia. Umieść gorący kawior w przygotowanym pojemniku i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy