dżem z jabłek i tarniny

45 min
8 porcji
Dżem z jabłek i tarniny
severga, stock.adobe.com
0

Puste miejsca na zimę to kłopotliwa sprawa, ale wdzięczna! I nawet jeśli nie pamiętasz tego lata, są jeszcze pełne trzy miesiące jesieni! Na przykład we wrześniu i październiku nadchodzi świetny czas na gotowanie pachnącego dżemu z jabłek i tarniny. Dzielę się moim ulubionym przepisem!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Cierń posortuj i spłucz.

Napełnij zimną wodą i gotuj przez 10 minut.

Lekko ostudź, wrzuć do durszlaka i przetrzyj przez sito, aby usunąć pestki i skórki.

Jabłka opłucz, obierz i drobno posiekaj.

W głębokim rondlu połącz jabłka, puree z tarniny i połowę cukru.

Wlej połowę bulionu i gotuj przez 20 minut na małym ogniu.

Dodaj zmielony cynamon, pozostały cukier i gotuj przez kolejne 15 minut.

Rozłóż gorący dżem w czystych słoikach i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy