Puste miejsca na zimę to kłopotliwa sprawa, ale wdzięczna! I nawet jeśli nie pamiętasz tego lata, są jeszcze pełne trzy miesiące jesieni! Na przykład we wrześniu i październiku nadchodzi świetny czas na gotowanie pachnącego dżemu z jabłek i tarniny. Dzielę się moim ulubionym przepisem!
Składniki
- turn - 1 kg
- jabłka - 1 kg
- cukier - 1 kg
- mielony cynamon - 0,5 łyżeczka
- woda - 800 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cierń posortuj i spłucz.
Napełnij zimną wodą i gotuj przez 10 minut.
Lekko ostudź, wrzuć do durszlaka i przetrzyj przez sito, aby usunąć pestki i skórki.
Jabłka opłucz, obierz i drobno posiekaj.
W głębokim rondlu połącz jabłka, puree z tarniny i połowę cukru.
Wlej połowę bulionu i gotuj przez 20 minut na małym ogniu.
Dodaj zmielony cynamon, pozostały cukier i gotuj przez kolejne 15 minut.
Rozłóż gorący dżem w czystych słoikach i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy