marynata z ziemniakami i jęczmieniem perłowym na zimę
Jak dobrze jest mieć gotową konserwację w spiżarni. Wyobraź sobie, że zawsze masz pod ręką gotową zupę! Przygotuj marynatę z ziemniakami i jęczmieniem perłowym zgodnie z moim przepisem, a zapomnisz, czym jest gotowanie w nieprzewidywalnych sytuacjach.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dobrze spłucz wszystkie warzywa. Wyczyść je i przygotuj do dalszego użycia.
Zetrzyj marchewki na średniej tarce. Ogórki i ziemniaki pokroić w kostkę.
Pokrój pomidory na pół i zetrzyj. Pokrój cebulę w drobną kostkę.
W dużym garnku z grubym dnem umieść ogórki, cebulę i marchewkę. Zalej zupę przecierem pomidorowym, dodaj trochę wody, sól, dodaj cukier i gotuj.
Gotuj mieszaninę przez 15 minut, dodaj olej roślinny, jęczmień i ziemniaki. Gotuj do połowy ugotowanego.
15 minut przed końcem gotowania dodaj ocet, dobrze wymieszaj i gotuj przez kolejne 15 minut.
Przenieś gotową zupę do wysterylizowanych słoików. Przechowuj w chłodnym miejscu, jedz zimą, kiedy nie masz czasu na gotowanie zupy.