Gulasz z kurczaka jest dość prosty w przygotowaniu. Mięso z kurczaka okaże się tak miękkie i soczyste, jak to tylko możliwe, jeśli użyjesz grubszego uda bez kości. Chociaż filet też się sprawdzi.
Składniki
- udka z kurczaka (bez kości) – 600 g
- cebula (duży) – 1 rzecz
- pasta pomidorowa - 2 art.
- śmietana - 2 art.
- mąka (pszenna) – 1,5 art.
- sól - do smaku
- przyprawy i przyprawy - do smaku
- Olej roślinny (do smażenia) – 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj i osusz mięso z kurczaka, odetnij nadmiar. Pokrój w paski i umieść na patelni z gorącym olejem. Smaż przez 10 minut na średnim ogniu, mieszając.
Cebulę obrać, pokroić w paski i smażyć na innej patelni do miękkości.
Przenieś cebulę do kurczaka i smaż wszystko razem przez kilka minut na cichym ogniu.
Połącz koncentrat pomidorowy ze śmietaną i mąką, a następnie wlej 200-250 ml wody. Dodaj sól, przyprawy do smaku i ponownie wymieszaj.
Wlej sos na patelnię (lub patelnię), gotuj gulasz na małym ogniu przez około pół godziny.
Gulasz podawaj z dodatkiem makaronu, ryżu lub ziemniaków. Możesz po prostu podać gulasz z warzywami, aby posiłek był mniej sycący.