Każda gospodyni domowa ma swoje sekrety gotowania pilawu-ktoś używa niezwykłych przypraw, a ktoś robi smażenie w specjalny sposób. Moja przyjaciółka przygotowuje bardzo smaczny pilaw z krewetkami. Jest lekki, ale sycący i bardzo aromatyczny. Z przyjemnością dzielę się z Tobą tym ciekawym przepisem!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Paprykę przekrój na pół, obierz i posiekaj. Pokrój marchewki w cienkie plasterki.
W głębokim kotle rozpuść masło, dodaj marchewkę, paprykę i smaż na złoty kolor.
Dodaj zielony groszek, wyciśnij czosnek przez prasę i gotuj, mieszając, przez 2-3 minuty.
Dodaj zirę, sól, umyty ryż, krewetki i gorącą wodę. Przykryj i gotuj przez 20 minut.
Wyjmij pilaw z pieca i zawiń go ciepłym ręcznikiem na pół godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy