Urozmaicaj codzienne menu: przygotuj sałatkę z buraków i cukinii na zimę. Można go podawać z owsianką, makaronem, potrawami z ziemniaków, mięsa i ryb. Przepis dodaje czosnek, ale bez niego też jest pyszny!
Składniki
- Burak - 1 kg
- cukinia - 500 g
- cebula (średni) – 3 kawałki
- czosnek - 40 g
- ocet jabłkowy - 100 ml
- Olej roślinny - 100 ml
- mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
- cukier - 2 art.
- sól - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj buraki i cukinię.
Połącz półfabrykaty w dużym rondlu, dodaj sól, cukier, mielony pieprz i olej. Gotuj przez 30 minut na małym ogniu.
Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę i gotuj przez kolejne 5 minut.
Wlej ocet i po 2 minutach zdejmij patelnię z ognia. Umieść gorącą sałatkę w słoikach, zwiń i zawiń w ciepły koc na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy