sos z żółtej śliwki wiśniowej na zimę

45 min
6 porcji
Sos z żółtej śliwki wiśniowej na zimę
qwartm, stock.adobe.com
0

Kolejny przepis dla koneserów kuchni gruzińskiej. Sos z żółtej śliwki wiśniowej zachwyci słodko-kwaśnym smakiem i pięknym słonecznym kolorem! Ponadto jest bardzo dobrze przechowywany. Ugotuj go w sezonie i upewnij się, że będzie pyszny nawet za rok!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj śliwkę wiśniową i spłucz pod bieżącą wodą.

Napełnij zimną wodą i gotuj przez 20 minut na małym ogniu.

Odcedź, lekko ostudź śliwkę wiśniową i przetrzyj przez sito, aby usunąć pestki i skórki.

Powstałe puree wymieszaj z cukrem, solą, wodą i drobno posiekanymi ziołami. Gotuj przez 20 minut na małym ogniu.

Dodaj ocet, czosnek przepuszczony przez prasę i gotuj przez kolejne 2 minuty.

Rozłóż gorący sos w czystych, suchych słoikach i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy