Kolejny przepis dla koneserów kuchni gruzińskiej. Sos z żółtej śliwki wiśniowej zachwyci słodko-kwaśnym smakiem i pięknym słonecznym kolorem! Ponadto jest bardzo dobrze przechowywany. Ugotuj go w sezonie i upewnij się, że będzie pyszny nawet za rok!
Składniki
- śliwka wiśniowa (żółty) – 1 kg
- czosnek - 2 ząbki
- kolendra - 3 gałązki
- pietruszka - 3 gałązki
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 25 g
- ocet - 2 art.
- woda - 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj śliwkę wiśniową i spłucz pod bieżącą wodą.
Napełnij zimną wodą i gotuj przez 20 minut na małym ogniu.
Odcedź, lekko ostudź śliwkę wiśniową i przetrzyj przez sito, aby usunąć pestki i skórki.
Powstałe puree wymieszaj z cukrem, solą, wodą i drobno posiekanymi ziołami. Gotuj przez 20 minut na małym ogniu.
Dodaj ocet, czosnek przepuszczony przez prasę i gotuj przez kolejne 2 minuty.
Rozłóż gorący sos w czystych, suchych słoikach i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy