Jeśli szukasz prostego przepisu na pyszne przygotowanie na zimę, radzę spróbować tego. Kiszone ogórki z marchewką i cebulą to świetna opcja dla początkujących. Co więcej, wszystkie proporcje i sekwencja działań są szczegółowo opisane dalej.
Składniki
- ogórki - 3 kg
- marchew - 500 g
- cebula - 500 g
- czarny pieprz - 6 groszek
- nasiona gorczycy - 1 art.
- ocet - 120 ml
- cukier - 80 g
- sól - 100 g
- woda - 2,6 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ogórki moczyć przez 2 godziny w zimnej wodzie.
Pokrój marchewki i obraną cebulę na średnie kawałki.
Umieść przyprawy na dnie przygotowanych słoików.
Mocno ułóż ogórki, marchewkę i cebulę.
Wlać do góry stromą wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i pozostawić do ogrzania na 30 minut.
Odcedź do rondla, dodaj cukier, sól i gotuj przez 2 minuty.
Dodaj ocet i natychmiast zdejmij z ognia.
Wlać wrzącą marynatę do słoików, zwinąć i owinąć ciepłym kocem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy