Jeśli lubisz niezwykłe kompoty zimowe, na pewno przyda ci się ten przepis. Głóg z pomarańczą to rzadkie, ale bardzo smaczne połączenie, którego po prostu nie można przejść. I taki kompot jest tradycyjnie przygotowywany łatwo.
Składniki
- Głogów - 1 kg
- cukier - 300 g
- pomarańczowy - 1-2 kawałki
- woda - 2.5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj słoiki z sodą i ułóż umyty głóg i losowo pokrojone pomarańcze.
Zalej wrzącą wodą, pozostaw na 7 minut pod pokrywkami i ponownie spuść tę wodę.
Ponownie zagotuj, wlej przez kolejne 7 minut i ponownie spuść.
Po raz trzeci zagotuj wodę, dodaj cukier, gotuj, aż się rozpuści i wlej do słoików.
Zwiń kompot na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy