Puste miejsca na zimę mogą być znacznie bardziej zróżnicowane, niż się wydaje na pierwszy rzut oka. Na przykład sałatki w słoikach można zwinąć dosłownie, co chcesz. Dzielę się doskonałą opcją z cukinii i fasoli-jednocześnie umiarkowanie satysfakcjonującą i lekką.
Składniki
- cukinia - 2 kg
- fasola - 600 g
- marchew - 400 g
- koperek - 1 pęczek
- pietruszka - 1 pęczek
- cebula - 400 G
- cukier - 150 g
- sól - 50 g
- nasiona gorczycy - 1 łyżeczka
- czarny pieprz - 10 groszek
- Olej roślinny - 150 ml
- pasta pomidorowa - 200 ml
- woda - 300 ml
- ocet - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Namocz wcześniej fasolę przez noc i gotuj do miękkości.
Zetrzyj marchewki, posiekaj cebulę i pokrój cukinię w kostkę.
Wymieszaj warzywa z masłem, cukrem, solą i przyprawami.
Dodaj wodę, zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny.
Dodaj fasolę, pomidor i posiekane warzywa.
Ponownie zagotuj sałatkę i gotuj przez kolejne 15 minut.
Wlej ocet i zwiń sałatę do wysterylizowanych słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy