Trzy czekoladki to popularny deser, który jest przygotowywany i znany na całym świecie. Jak większość słodyczy, nie jest zbyt zdrowy i wystarczająco kaloryczny. Ale mam przepis, który jest jak najbardziej zbliżony do koncepcji prawidłowego odżywiania!
Składniki
- jaja kurze - 2 kawałki
- mąka migdałowa - 45 g
- kakao - 10 g
- oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia ciasta - 1 szczypta
- mleko - 1 art.
- substytut cukru - 1 łyżeczka
- śmietana - 200 g
- twaróg - 400 g
- żelatyna - 1 Tutu
- gorzka czekolada - 50 g
- kakao - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka na biszkopt na puszystą pianę i dodaj suche składniki.
Dodaj masło i mleko, wymieszaj, wlej ciasto do formy o średnicy około 16 cm i piecz w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 160 stopni.
Rozcieńczyć żelatynę wodą lub mokolką zgodnie z instrukcją.
Ubij twarożek ze śmietaną w blenderze i podziel na 2 części.
Rozpuść czarną czekoladę w łaźni wodnej i razem z kakao Wyślij do jednej części masy twarogowej.
Podgrzej żelatynę, aż się rozpuści i przelej na pół na masę twarogową.
Do formy na biszkopcie wlej pierwszą warstwę i wyślij ciasto do zamrażarki na kilka minut, aby się związało.
Napełnij drugą warstwę i pozostaw ciasto w lodówce na noc.