Za pomocą nowoczesnego urządzenia kuchennego możesz bardzo łatwo zrobić swoje ulubione ciasto. Śmietana w powolnej kuchence zawsze dobrze rośnie, jest równomiernie pieczona i nie pali się. Zachwyć rodzinę pysznym deserem!
Składniki
- mąka - 300 g
- jaja kurze - 4 kawałki
- masło - 100 g
- śmietana - 200 g
- cukier - 180 g
- soda spożywcza - 1 łyżeczka
- wanilina - na czubku noża
- sól - na czubku noża
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka z cukrem i solą, aż będą puszyste.
Dodaj śmietanę, stopione masło, sodę, wanilinę i mieszaj, aż się połączą.
Dodaj przesianą mąkę i jeszcze raz dobrze wymieszaj.
Wlej ciasto do miski wolnowaru, zamknij pokrywkę i włącz tryb "Pieczenie"na 60 minut.
Po sygnale dźwiękowym nie otwieraj pokrywy przez kolejne 15 minut.
Wyjmij ciasto z miski multicookera i pokrój w poprzek na kilka identycznych kawałków.
Pokrój " dno " ciasta i posiekaj do miękiszu. Będzie potrzebny do dekoracji.
Schłodzoną śmietanę wymieszaj z wanilią, cukrem pudrem i ubij.
Złóż miód, smarując ciasta śmietaną.
Nasmaruj gotowe ciasto na wierzchu i po bokach resztą śmietany, posyp przygotowaną kruszonką.