Makrela to bardzo smaczna ryba. Najczęściej jest solony, marynowany i pieczony w całości. Chcę uzupełnić tę listę o kolejny sprawdzony przepis. Mówimy o bułce z makreli. Takie danie można postawić na świątecznym stole lub ugotować tak po prostu na obiad.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wypatrosz makrelę, odetnij głowę, ogon i płetwy.
Wykonaj głębokie nacięcie, Usuń grzbiet i kości.
Posyp solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny, odłóż na bok na 15 minut.
Zetrzyj marchewki. Paprykę i cebulę obrać, pokroić.
Podsmaż warzywa na oleju do miękkości, soli i pieprzu.
Połóż pieczone warzywa na przygotowanym filecie i zwiń bułkę.
Przymocuj sznurkiem do gotowania, przykryj i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Piecz bułki z makreli przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy