sosy 15.06.2023

SOS Narsharab

40 min
2 porcje
SOS Narsharab
Valeriia, stock.adobe.com
0

Ojczyzną kwaśnego sosu jest słoneczny Azerbejdżan. Tam dodaje się go nie tylko do mięsa i ryb. Dość często SOS Narsharab jest używany do przyprawiania sałatek, a czasem nawet do przygotowywania deserów. Jak widać, zakres jest niezwykle szeroki.

Składniki

  • granat - 1 kg
  • cukier - 2 art.
  • sól - 0,5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój granat, Usuń ziarna i włóż do rondla.

Rozgnieć tłuczkiem i podgrzej na małym ogniu.

Gdy ziarna rozjaśnią się, Wrzuć masę do durszlaka i Lekko wytrzyj.

Wymieszaj powstały sok z solą i cukrem.

Gotuj na minimalnym ogniu przez 25-30 minut. W rezultacie SOS Narsharab powinien dobrze zgęstnieć.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy