Ojczyzną kwaśnego sosu jest słoneczny Azerbejdżan. Tam dodaje się go nie tylko do mięsa i ryb. Dość często SOS Narsharab jest używany do przyprawiania sałatek, a czasem nawet do przygotowywania deserów. Jak widać, zakres jest niezwykle szeroki.
Składniki
- granat - 1 kg
- cukier - 2 art.
- sól - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój granat, Usuń ziarna i włóż do rondla.
Rozgnieć tłuczkiem i podgrzej na małym ogniu.
Gdy ziarna rozjaśnią się, Wrzuć masę do durszlaka i Lekko wytrzyj.
Wymieszaj powstały sok z solą i cukrem.
Gotuj na minimalnym ogniu przez 25-30 minut. W rezultacie SOS Narsharab powinien dobrze zgęstnieć.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy