
Uwielbiam zbierać świeże warzywa i owoce na zimę, aby mieć do nich dostęp o każdej porze roku. Przepis na pikantne lecho z cukinii jest jednym z moich ulubionych. Prawie klasyczny, ale z ostrymi nutami. Lecho może być stosowany jako dodatek do mięsa lub drobiu oraz jako niezależne danie z ryżem lub chlebem.
Składniki
- cukinia - 1 kg
- papryka - 1 kg
- ostra czerwona papryka - 200 g
- pomidory - 1.5 kg
- czosnek - 1 Głowa
- Olej roślinny - 100 ml
- ocet - 100 ml
- cukier - 2 art.
- sól - 1 art.
- przyprawy i przyprawy - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przełóż pomidory przez maszynę do mięsa.
Dodaj cukier, sól i masło. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5-7 minut.
Pokrój cukinię i oba rodzaje papryki i włóż do pomidora.
Dusić wszystko razem przez kolejne pół godziny.
Dodaj czosnek, przyprawy i ocet. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5-7 minut.
Zwiń lecho w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy