Lubisz zbierać grzyby na zimę? W takim razie ten przepis jest dla ciebie. Słona russula dobrze komponuje się z daniami mięsnymi i sałatkami. A przepis na półfabrykat jest prosty w przygotowaniu, po czym przekąska zachowuje smak nawet kilka miesięcy po konserwacji.
Składniki
- Russula - 1 kg
- sól - 40 g
- cukier - 2 szczypta
- czosnek - 4 ząbki
- liście wiśni - 1 garść
- liście porzeczki - 1 garść
- koperek - 4 parasolka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Moczyć russula w słonej wodzie przez godzinę.
Oczyść je i gotuj przez 15 minut po ugotowaniu.
Wrzuć je do durszlaka. Wymieszaj z solą i cukrem i pozostaw pod prasą na kilka godzin.
Włóż liście, koperek i czosnek do wysterylizowanych słoików.
Ułóż mocno solone russula i zalej sokiem, który się wyróżnił.
Zamknij słoiki i schowaj w zimnym miejscu do przechowywania.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy