słona russula na zimę

3 godz. 0 min.
4 porcje
Solone russula na zimę
Natalya Osipova, stock.adobe.com
0

Lubisz zbierać grzyby na zimę? W takim razie ten przepis jest dla ciebie. Słona russula dobrze komponuje się z daniami mięsnymi i sałatkami. A przepis na półfabrykat jest prosty w przygotowaniu, po czym przekąska zachowuje smak nawet kilka miesięcy po konserwacji.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Moczyć russula w słonej wodzie przez godzinę.

Oczyść je i gotuj przez 15 minut po ugotowaniu.

Wrzuć je do durszlaka. Wymieszaj z solą i cukrem i pozostaw pod prasą na kilka godzin.

Włóż liście, koperek i czosnek do wysterylizowanych słoików.

Ułóż mocno solone russula i zalej sokiem, który się wyróżnił.

Zamknij słoiki i schowaj w zimnym miejscu do przechowywania.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy