dżem z rokitnika na zimę

3 godz. 0 min.
4 porcje
Dżem z rokitnika na zimę
Olena, stock.adobe.com
0

Półfabrykaty z rokitnika to magazyn witamin przez całą zimę. Nic dziwnego, że ta jagoda jest słusznie uważana za jedną z najbardziej przydatnych. Można go zamrozić, zwinąć kompot lub ugotować taki gęsty i piękny dżem na każdą okazję.

Składniki

  • Rokitnik - 2 kg
  • cukier - 1 kg
  • kwas cytrynowy - 0.5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przykryj rokitnik cukrem, zagotuj i gotuj przez 5 minut.

Ostudzić, ponownie gotować przez 5 minut i ponownie schłodzić.

Zmiel masę przez sito, po raz ostatni zagotuj, dodaj kwas cytrynowy i zwiń w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy