tajska sałatka z pieczoną czerwoną rybą, makaronem jajecznym i warzywami
Sałatki z makaronem jajecznym są dość powszechne w kuchni tajskiej. Zanim zakwestionujesz ich smak, radzę najpierw spróbować. Ten przepis jest lekko dostosowany do naszych preferencji smakowych, dzięki czemu okazuje się jeszcze bardziej apetyczny.
Składniki
- czerwona ryba - 200 g
- makaron jajeczny - 100 g
- pomidory - 2 kawałki
- papryka - 1 rzecz
- zielony groszek (puszka) – 150 g
- kiełki (groszek) – 20 g
- Sezam - 1 łyżeczka
- sos sojowy - 2 art.
- sok z cytryny - 2 łyżeczka
- Olej roślinny - 3 art.
- mielony imbir - do smaku
- sól - do smaku
- woda - 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zagotuj wodę, dodaj sól, makaron jajeczny i gotuj przez 5 minut.
Wrzuć makaron do durszlaka i pozostaw do szklanki cały płyn.
Podgrzej 1 łyżkę oleju roślinnego na patelni i smaż rybę do miękkości.
Połóż rybę na talerzu, ostudź, pokrój i skrop sokiem z cytryny.
Pokrój pomidory i obraną paprykę.
Połącz makaron, rybę, zielony groszek, paprykę, pomidory i kiełki.
Dodaj zmielony imbir, sól, sos sojowy i pozostały olej roślinny. Delikatnie wymieszaj wszystko specjalnymi szczypcami.
Połóż sałatkę na talerzu i posyp sezamem.