Oto taka niezwykła sałatka, którą kiedyś przygotowałem jako eksperyment, a ostrość zdecydowanie się powiodła. Najczęściej kwaśne jabłka trafiają do przekąsek, ale tutaj radzę wziąć słodkie lub słodko-kwaśne czerwone odmiany. Najważniejsze, że są soczyste.
Składniki
- filet z kurczaka - 1 rzecz
- szpinak - 1 pęczek
- jabłka - 1 rzecz
- sok z cytryny - 1 art.
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
- orzechy - 1 garść
- żurawina (suszone) – 1 garść
- oliwa z oliwek - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przetrzyj filet z kurczaka przyprawami, skrop sokiem z cytryny, zawiń w folię i piecz przez 25-30 minut w 180 stopniach.
Opłucz liście szpinaku, pozwól im wyschnąć i ładnie ułóż na talerzu.
Na wierzch ułóż kliny jabłkowe i pokrojone pieczone filety.
Posyp sałatkę posiekanymi orzechami i suszoną żurawiną.
Skrop oliwą z oliwek i podawaj. Czasami robię sos jogurtowy z przyprawami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy