Hiszpanie mówią, że paella to danie, które łączy wszystko, co można. W internecie można znaleźć przepisy z owocami morza, kurczakiem, grzybami itp. Dobry zarówno na rodzinny obiad, jak i na świąteczny stół.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Małże rozmrozić wcześniej.
Ząbki czosnku obrać, grubo posiekać i smażyć przez 1-2 minuty na rozgrzanym maśle na patelni o wysokich ścianach. Następnie usuń czosnek.
Drobno posiekaj cebulę i smaż na złoty kolor w oleju "czosnkowym".
Dodaj ryż do cebuli, wymieszaj i smaż na małym ogniu, aż będzie przezroczysty.
Dodaj niewielką ilość wody, wina, chili i liści laurowych. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i pozostawić ryż na wolnym ogniu pod przykryciem na małym ogniu. Gdy ryż całkowicie wchłonie płyn, dodaj niewielką porcję wody. Dodaj tyle wody, ile potrzebujesz, aby ryż" osiągnął " gotowość. Gdy ryż się ugotuje, usuń liście laurowe i chili, sól i pieprz do smaku.
Dodaj małże do ryżu, zmiksuj wszystko razem przez 7-10 minut. Posyp paellę startym parmezanem, dobrze wymieszaj i zdejmij z ognia.
Udekoruj gotową paellę z małżami przed podaniem posiekaną natką pietruszki.