Twarożek jest bardzo przydatny dla dzieci, więc zdecydowanie należy go włączyć do codziennej diety. Bardzo łatwo to zrobić za pomocą zapiekanki. Aromatyczny i pyszny deser spodoba się jeszcze bardziej, jeśli podasz go z dżemem truskawkowym.
Składniki
do zapiekanki:
- twaróg - 500 g
- jaja kurze - 5 sztuk
- Manka - 4 art.
- esencja waniliowa - 2 krople
- cukier - 2 art.
- sól - 0,25 łyżeczka
- masło (do smarowania formy) – 20 g
do zgłoszenia:
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przetrzyj twaróg przez sito lub zmiel w blenderze.
Lekko ubij jajka z cukrem i solą.
Połącz twaróg, ubite jajka, kaszę mannę i esencję waniliową. Pozostaw na 10 minut, aby semolina puchła.
Włóż masę do wysmarowanej tłuszczem formy i wyślij na 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Pokrój gotową zapiekankę, połóż na talerzu, polej dżemem i udekoruj miętą.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy