suszone pomidory w piekarniku z olejem i czosnkiem na zimę
Suszone pomidory to pikantna przystawka kuchni śródziemnomorskiej, którą można przygotować w domu. Proces suszenia, choć nie jest szybki, nie są wymagane specjalne umiejętności kulinarne. Podawaj takie pomidory na stole z fetą i grzankami z czarnego chleba.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pomidory opłucz i pokrój na ćwiartki, obierz czosnek.
Ułóż pomidory pokrojone do góry na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, posyp mieszanką soli, cukru i czarnego pieprzu. Na wierzch z odrobiną rozmarynu i liści bazylii oraz 5 ząbków czosnku.
Skrop obrabiany przedmiot oliwą z oliwek i wyślij do piekarnika nagrzanego do 120°c na 4-5 godzin (Tryb konwekcji).
Wlej oliwę z oliwek do wcześniej wysterylizowanego słoika, umieść ząbek czosnku i część pozostałych ziół.
Ułóż gotowe suszone pomidory w słoiku z olejem warstwami, naprzemiennie z pozostałymi ziołami i ząbkami czosnku. W ten sposób napełnij słoik do góry. Następnie szczelnie zamknij słoik z obrabianym przedmiotem, ostudź i wyślij do lodówki.