suszone pomidory w piekarniku z olejem i czosnkiem na zimę

5 godz. 30 min.
1 słoik
Suszone pomidory w piekarniku z olejem i czosnkiem na zimę
avoferten, stock.adobe.com
0

Suszone pomidory to pikantna przystawka kuchni śródziemnomorskiej, którą można przygotować w domu. Proces suszenia, choć nie jest szybki, nie są wymagane specjalne umiejętności kulinarne. Podawaj takie pomidory na stole z fetą i grzankami z czarnego chleba.

Składniki

  • pomidory (śmietana) – 1 kg
  • czosnek - 10 ząbki
  • rozmaryn - 1 gałązka
  • bazylia - 1 gałązka
  • oliwa z oliwek - 250 ml
  • mielony czarny pieprz - 20 g
  • cukier - 20 g
  • sól - 20 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pomidory opłucz i pokrój na ćwiartki, obierz czosnek.

Ułóż pomidory pokrojone do góry na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, posyp mieszanką soli, cukru i czarnego pieprzu. Na wierzch z odrobiną rozmarynu i liści bazylii oraz 5 ząbków czosnku.

Skrop obrabiany przedmiot oliwą z oliwek i wyślij do piekarnika nagrzanego do 120°c na 4-5 godzin (Tryb konwekcji).

Wlej oliwę z oliwek do wcześniej wysterylizowanego słoika, umieść ząbek czosnku i część pozostałych ziół.

Ułóż gotowe suszone pomidory w słoiku z olejem warstwami, naprzemiennie z pozostałymi ziołami i ząbkami czosnku. W ten sposób napełnij słoik do góry. Następnie szczelnie zamknij słoik z obrabianym przedmiotem, ostudź i wyślij do lodówki.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy