Jeśli uważasz, że zrobienie ciasta na pizzę w domu jest trudnym zadaniem, to się mylisz. Postępuj zgodnie z przepisem i wszystko się ułoży! Musisz tylko wypełnić puste miejsce ulubionymi składnikami.
Składniki
- mąka (typ 650) – 400 g
- woda (ciepły) – 180 ml
- oliwa z oliwek - 40 ml
- sól - 1 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
- świeże drożdże (7 g suchej) – 20 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Odmierz 400 g mąki i przesiej ją, dzięki czemu ciasto na pizzę będzie bardziej puszyste i delikatne.
Rozcieńczyć drożdże w ciepłej wodzie (nie więcej niż 40 stopni), wlać do miski na mąkę. Dodaj masło, sól i cukier. Oliwę z oliwek można zastąpić olejem słonecznikowym.
Dobrze zagnieść ciasto. Nie powinien mocno przylegać do dłoni i powinien być elastyczną kulą.
Przykryj ciasto do pizzy folią spożywczą i pozostaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej, aby "pasowało".
Po wyrośnięciu podziel ciasto na 3 części. Każda część waży około 210 g.
Rozwałkuj każdy kawałek ciasta cienko, tworząc półfabrykat do pizzy. Możesz zacząć wypełniać swoje ulubione składniki!