pieczenie 29.06.2023

Ajar chaczapuri bez drożdży

50 min
4 porcje
Adżarskie chaczapuri bez drożdży
0

Zazwyczaj ajar khachapuri gotuje się na cieście drożdżowym. Ale zdarza się, że chcesz czegoś nowego lub po prostu nie masz pod ręką torby drożdży. To wcale nie jest powód, aby rezygnować z ulubionych wypieków, a następnie powiem ci, co robić.

Składniki

do testu:
  • kefir - 500 ml
  • soda spożywcza - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • mąka - 500-600 g
  • Olej roślinny - 4 art.
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz kefir, sodę, sól i cukier. Pozostaw na 2 minuty.

Adżarskie chaczapuri bez drożdży: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Dodaj masło i przesianą mąkę, zagnieść elastyczne ciasto, podzielić na 4 części i odstawić na kolejne 20 minut.

Adżarskie chaczapuri bez drożdży: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Rozwałkuj ciasto na prostokąty, ściśnij krawędzie i uformuj łódki.

Adżarskie chaczapuri bez drożdży: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Zetrzyj cały ser i włóż do łodzi.

Adżarskie chaczapuri bez drożdży: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Piecz chaczapuri w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Adżarskie chaczapuri bez drożdży: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Dodaj żółtko i gotuj przez kolejną minutę.

Adżarskie chaczapuri bez drożdży: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Zdjęcie: Julia Zubkova

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy