Zdecydowanie spróbuj zrobić słodkie bułeczki na kefirze. Ciasto jest bardzo miękkie i smaczne. Możesz podawać takie wypieki z dżemem, Nutellą, masłem lub serem. Świetna opcja na śniadanie lub przekąskę.
Składniki
- mąka - 600 g
- kefir (ciepły) – 200 ml
- jaja kurze - 3 kawałki
- suche drożdże (szybko działające) – 1 art.
- cukier - pół szklanki
- sól - 0,25 CZ. l.
- wanilina - na czubku noża
- żółtka - 1 rzecz
- Olej roślinny - 30 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz przesianą mąkę, drożdże, sól, cukier i wanilinę.
Dodaj ciepły kefir, lekko ubite jajka i zagnieść miękkie ciasto.
Przykryj folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę. W tym czasie ciasto powinno dobrze zwiększyć objętość.
Posmaruj ręce masłem, lekko zmiażdż ciasto i podziel na 12 kawałków.
Uformuj bułki, ułóż na wysmarowanej blasze do pieczenia i pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut.
Posmaruj bułki żółtkiem i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy