pieczenie 22.01.2022

pierniki

1 godz. 0 min.
10 porcji
Pierniki
0

Oto długo oczekiwane święta Bożego Narodzenia. Czas zająć się dekorowaniem domu i pieczeniem pierników. Teraz w sklepie sprzedawane są wszelkiego rodzaju półfabrykaty: od zestawów przypraw po ołówki cukrowe. Sam musisz gotować tylko pierniki.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

W grubościennej patelni połącz wodę, brązowy i zwykły cukier. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia.

Pierniki: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Dodaj masło, miód, cynamon, proszek imbirowy, goździki, kardamon i sodę. Dobrze wymieszaj, aby wszystkie składniki się rozpuściły.

Pierniki: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Schłodzić mieszaninę do temperatury pokojowej, wsypać mąkę na części i zagnieść ciasto.

Pierniki: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Przesuwając ciasto z ręki na rękę, uformuj kulkę, przełóż do miski i przykryj folią spożywczą. Wyślij przedmiot do lodówki na 6-10 godzin.

Pierniki: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Wyjmij ciasto z lodówki i podgrzewaj przez 10 minut w temperaturze pokojowej.

Pierniki: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Ściśnij mały kawałek, uformuj tortillę i połóż na stole wyłożonym pergaminem.

Pierniki: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Przykryj wierzch drugim arkuszem pergaminu i delikatnie rozwałkuj cienkie ciasto.

Pierniki: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Usuń górny arkusz i wytnij kształty z ciasta za pomocą wycinków.

Pierniki: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 8

Ułóż półfabrykaty na blasze wyłożonej pergaminem i piecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Pierniki: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 9

Powtórz procedurę z resztą ciasta.

Pierniki: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 10

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Olga Beznosiuk
Przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy