Popularna sałatka "Mimoza" od wielu lat nie traci pozycji. W tym czasie pojawiły się dziesiątki nowych ciekawych przepisów. Ostatnio na przykład spróbowałam "mimozy" z paluszkami krabowymi, kukurydzą i konserwami. Bardzo smaczne i niezwykłe!
Składniki
- konserwy rybne (w oleju) – 240 g
- paluszki krabowe - 200 g
- kukurydza (puszka) – 150 g
- jaja kurze (gotowane) – 4 kawałki
- ziemniaki (gotowany) – 3 kawałki
- marchew (gotowane) – 150 g
- cebula - 2 kawałki
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
- koperek - 1 gałązka
- majonez - 80 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przetwory rybne razem z olejem rozgnieć widelcem.
Pokrój paluszki krabowe i obraną cebulę.
Obierz jajka, oddziel białka od żółtek i zetrzyj.
Obierz ziemniaki, marchewki, zetrzyj na grubej tarce.
Połóż ziemniaki na dnie głębokiego talerza, dodaj sól, mielony pieprz i majonez.
Następne są warstwy konserw, cebuli i marchwi. Ponownie pieprz, sól i posmaruj majonezem.
Ułóż warstwę białek i paluszków krabowych.
Posyp sałatkę żółtkami, udekoruj kukurydzą i koperkiem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy