Dżem brzoskwiniowy jest najsmaczniejszym i ulubionym preparatem zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Piękny, przezroczysty i bardzo aromatyczny, ten dżem jest piękny bez względu na konsystencję. Możesz przygotować jednorodne lub z kawałkami owoców-wybierz, jak chcesz.
Składniki
- brzoskwinie - 1,2 kg
- cukier - 800 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Brzoskwinie opłucz, włóż do głębokiej miski, zalej wrzącą wodą i pozostaw na 5-10 minut. Następnie spuść wodę, usuń skórkę z owoców i usuń nasiona, pokrój miąższ w kostkę.
Przygotowane brzoskwinie posyp cukrem, potrząśnij miską, aby cukier równomiernie się rozprowadził. Pozostaw obrabiany przedmiot na 1 godzinę w temperaturze pokojowej, aby utworzyć sok.
Przenieś brzoskwinie wraz z powstałym sokiem do garnka do gotowania i zagotuj na średnim ogniu. Gotuj, mieszając, 5 minut. Zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia (możesz na noc).
Ponownie podpal przedmiot, zagotuj i przy minimalnym ogniu, mieszając, gotuj przez 20-30 minut.
Lekko zmiksuj gorącą masę brzoskwiniową blenderem. Nie daj się ponieść emocjom, jeśli chcesz dostać smakołyk z kawałkami owoców. Jeśli wolisz jednorodny dżem galaretowaty, przerwij masę, aż będzie gładka.
Wlej gorący dżem morelowy do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami i ostudź.