Kalafior ma delikatny i słodki smak z orzechowymi nutami. Dzięki temu doskonale komponuje się z wieloma warzywami i przyprawami. Spróbuj zrobić lecho z kalafiora. To prawdziwa Symfonia smaków i aromatów!
Składniki
- kalafior - 1 kg
- pomidory - 1 kg
- cebula - 200 g
- czosnek - 50 g
- Zieleń - kilka gałązek
- Olej roślinny - 80 ml
- ocet - 3 art.
- papryka - 1 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- cukier - 80 g
- sól - 50 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozłóż kalafior na kwiatostany, pokrój duże części.
Obierz pomidory i przepuść przez sokowirówkę.
Posiekaj koperek, obraną cebulę i czosnek.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę z czosnkiem i smaż na złoty kolor.
Zagotuj sok pomidorowy, dodaj smażenie, cukier, sól i przyprawy. Gotuj przez 15 minut.
Dodaj kalafior, zioła i gotuj przez kolejne 15 minut.
Wlej ocet, następnie jeszcze 1 minutę i zamknij w przygotowanych słoikach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy