Co jest lepszego niż aromatyczny dżem truskawkowy? Ten pyszny preparat na zimę będzie bardzo przydatny do naleśników, serników, serników lub przystawek do filiżanki gorącej herbaty. Taki dżem gotowała moja babcia. Z przyjemnością dzielę się" rodzinnym " przepisem.
Składniki
- likier truskawkowy - 1 kg
- cukier - 1 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj dojrzałe truskawki, usuń ogony, opłucz w zimnej wodzie i wrzuć do durszlaka. Pokrój duże jagody na pół, aby szybciej wypuścić sok.
Przykryj jagody cukrem i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Po określonym czasie odcedź sok truskawkowy do miski do gotowania. Podgrzej syrop na małym ogniu, ciągle mieszając.
Włóż jagody i pozostały nierozpuszczony cukier do gorącego syropu. Wymieszaj i zagotuj.
Na dużym ogniu gotuj obrabiany przedmiot przez 10 minut, nie zapominając o mieszaniu. Zbierz powstałą piankę i usuń z ognia.
Ubij truskawki razem z syropem w blenderze, aż będą gładkie.
Włóż słodką masę truskawkową z powrotem do miski do gotowania. Gotuj dżem truskawkowy, ciągle mieszając, na średnim ogniu, aż zgęstnieje. Zwykle zajmuje mi to 20-25 minut.
Wlej gotowy gorący dżem truskawkowy do wcześniej wysterylizowanych słoików, Zakręć sterylnymi pokrywkami, odwróć do góry nogami, zawiń w koc i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Do długotrwałego przechowywania radzę przenieść słoiki z dżemem w chłodne, ciemne miejsce.