pieczenie 22.01.2022

babeczki bananowe

35 min
16 porcji
Babeczki bananowe
0

Przejrzałe banany świetnie nadają się do tego przepisu. Nie będą widoczne, ale ciasto okaże się tak słodkie i bardzo aromatyczne, jak to możliwe. Jednocześnie można zmniejszyć ilość cukru. Babeczki bananowe uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli.

Składniki

  • mąka - 300 g
  • jaja kurze - 2 kawałki
  • mleko (ciepły) – 100 ml
  • proszek do pieczenia ciasta - 2 łyżeczka
  • cukier - 150 g
  • sól - 0,25 łyżeczka
  • wanilina - na czubku noża
  • Olej roślinny - 3 art.
  • banany (Dojrzałe) – 2 kawałki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, wanilinę i sól.

Babeczki bananowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Osobno wymieszaj olej roślinny, lekko ubite jajka i ciepłe mleko.

Babeczki bananowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Wlej płynny przedmiot do suchego i wymieszaj.

Babeczki bananowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Obierz i posiekaj banany. Aby to zrobić, można je pokroić, zetrzeć lub zmiażdżyć widelcem.

Babeczki bananowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Wrzuć banany do miski z ciastem i wymieszaj.

Babeczki bananowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Napełnij przygotowane kokilki do dwóch trzecich.

Babeczki bananowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Piecz babeczki bananowe przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Babeczki bananowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy