marynowane grzyby miodowe z octem bez sterylizacji
Chcę podzielić się prostym sprawdzonym przepisem na marynowanie grzybów na zimę. Grzyby leśne w puszkach będą ozdobą każdej świątecznej uczty. Nie można się oprzeć przepysznemu słoikowi marynowanych grzybów miodowych! Gorąco polecam spróbować!
Składniki
- grzyby miodowe - 1,2 kg
- woda - 1 L
- czosnek - 2 ząbki
- liść laurowy - 2 szt.
- czarny pieprz (groszek) – 5 szt.
- ziele angielskie (groszek) – 5 szt.
- Goździk - 3 szt.
- ocet (9%) – 60 ml
- cukier - 1 art.
- sól - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj grzyby miodowe, oczyść z piasku i gruzu leśnego, spłucz pod bieżącą wodą.
Umieść grzyby w garnku do gotowania, przykryj wodą, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut, usuwając pianę. Następnie wrzuć grzyby do durszlaka, spłucz.
Do marynaty w rondlu połącz 1 litr wody, dodaj sól i cukier, oba rodzaje pieprzu, goździki i liście laurowe. Wymieszaj, zagotuj, a następnie dodaj ocet i obrany czosnek. Po 5 minutach wyciągnij czosnek z marynaty i umieść na dnie wcześniej wysterylizowanych słoików.
We wrzącej marynacie umieść gotowane grzyby miodowe i gotuj na małym ogniu przez 20 minut po ugotowaniu.
Gorące grzyby wraz z marynatą zapakuj do słoików z czosnkiem, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przenieś schłodzone grzyby do przechowywania w chłodnym, ciemnym miejscu.