marynowane grzyby miodowe z octem bez sterylizacji

45 min
3 puszki po 0,5 l
Marynowane grzyby miodowe z octem bez sterylizacji
Artem Shadrin, stock.adobe.com
0

Chcę podzielić się prostym sprawdzonym przepisem na marynowanie grzybów na zimę. Grzyby leśne w puszkach będą ozdobą każdej świątecznej uczty. Nie można się oprzeć przepysznemu słoikowi marynowanych grzybów miodowych! Gorąco polecam spróbować!

Składniki

  • grzyby miodowe - 1,2 kg
  • woda - 1 L
  • czosnek - 2 ząbki
  • liść laurowy - 2 szt.
  • czarny pieprz (groszek) – 5 szt.
  • ziele angielskie (groszek) – 5 szt.
  • Goździk - 3 szt.
  • ocet (9%) – 60 ml
  • cukier - 1 art.
  • sól - 2 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj grzyby miodowe, oczyść z piasku i gruzu leśnego, spłucz pod bieżącą wodą.

Umieść grzyby w garnku do gotowania, przykryj wodą, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut, usuwając pianę. Następnie wrzuć grzyby do durszlaka, spłucz.

Do marynaty w rondlu połącz 1 litr wody, dodaj sól i cukier, oba rodzaje pieprzu, goździki i liście laurowe. Wymieszaj, zagotuj, a następnie dodaj ocet i obrany czosnek. Po 5 minutach wyciągnij czosnek z marynaty i umieść na dnie wcześniej wysterylizowanych słoików.

We wrzącej marynacie umieść gotowane grzyby miodowe i gotuj na małym ogniu przez 20 minut po ugotowaniu.

Gorące grzyby wraz z marynatą zapakuj do słoików z czosnkiem, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przenieś schłodzone grzyby do przechowywania w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy