półfabrykaty na zimę
12.04.2023
Adjika ze śliwek, pomidorów i papryki na zimę
1 godz. 10 min.
4 porcje
Pozdrawiam wszystkich miłośników pikantnych smakołyków! Dzisiaj podzielę się z wami przepisem Adjiki ze śliwek, pomidorów i papryki. Dzięki przyjemnej słodyczy i pikantności ten pikantny sos jest idealny do dań mięsnych, ziemniaków i grillowanych warzyw. Ciesz się smakiem lata o każdej porze roku!
Składniki
- śliwki - 2 kg
- pomidory - 1 kg
- papryka - 500 g
- ostra czerwona papryka - 100 g
- kolendra - 1 pęczek
- sól - 3 art.
- cukier - 150 g
- czosnek - 150 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz pomidory, śliwki i oba rodzaje papryki. Przełóż przez maszynę do mięsa.
Doprowadzić do wrzenia i gotować adjika przez 45 minut na małym ogniu.
Dodaj sól, cukier, posiekaną kolendrę i czosnek.
Gotuj przez kolejne 10 minut i zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy