Wraz z nadejściem zimy zawsze chcesz marynowanych sałatek. Zielona rzodkiewka jest jedną z niewielu, która może stać w lodówce przez kilka miesięcy i nie stracić smaku. Idealny jako dodatek do smażonych ziemniaków.
Składniki
- rzodkiewka (zielony) – 300 GR
- marchew - 1 rzecz
- cukier - 1 CZ. l
- ocet (9%) – 1 art. l
- czosnek - 2 ząbki
- sól - 1 CZ. l
- liść laurowy - 2 kawałki
- pietruszka - 2 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj warzywa do konserwacji. Dobrze je opłucz i wysusz. Obierz czosnek.
Trzy rzodkiewki i marchewki na grubej tarce i dobrze wymieszaj. Można złożyć w słoiku warstwami.
Bierzemy dwa słoiki i dzielimy wszystkie składniki na pół, składamy w tej kolejności. Rozłóż ocet, liść laurowy i czosnek na dnie. Rozłóż rzodkiewkę i marchewkę na wierzchu.
Posyp solą, cukrem, liściem pietruszki. Napełnij słoik wrzącą wodą, przykryj pokrywką i pozostaw do sterylizacji na 20 minut. Po zwinięciu słoika, odwróceniu i owinięciu ręcznikiem. Gdy słoiki całkowicie ostygną, wysyłamy je w chłodne miejsce.