zielona rzodkiewka na zimę

1 godz. 0 min.
1 porcja
Zielona rzodkiewka na zimę
elenarui, stock.adobe.com
0

Wraz z nadejściem zimy zawsze chcesz marynowanych sałatek. Zielona rzodkiewka jest jedną z niewielu, która może stać w lodówce przez kilka miesięcy i nie stracić smaku. Idealny jako dodatek do smażonych ziemniaków.

Składniki

  • rzodkiewka (zielony) – 300 GR
  • marchew - 1 rzecz
  • cukier - 1 CZ. l
  • ocet (9%) – 1 art. l
  • czosnek - 2 ząbki
  • sól - 1 CZ. l
  • liść laurowy - 2 kawałki
  • pietruszka - 2 gałązki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przygotuj warzywa do konserwacji. Dobrze je opłucz i wysusz. Obierz czosnek.

Trzy rzodkiewki i marchewki na grubej tarce i dobrze wymieszaj. Można złożyć w słoiku warstwami.

Bierzemy dwa słoiki i dzielimy wszystkie składniki na pół, składamy w tej kolejności. Rozłóż ocet, liść laurowy i czosnek na dnie. Rozłóż rzodkiewkę i marchewkę na wierzchu.

Posyp solą, cukrem, liściem pietruszki. Napełnij słoik wrzącą wodą, przykryj pokrywką i pozostaw do sterylizacji na 20 minut. Po zwinięciu słoika, odwróceniu i owinięciu ręcznikiem. Gdy słoiki całkowicie ostygną, wysyłamy je w chłodne miejsce.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy