Z czego nie gotuje się Adjiki! Stosuje się różne warzywa, śliwki, jabłka, a nawet pikle. Jakoś przykuł moją uwagę przepis na adjika z czerwonej porzeczki. Próbowałem i stwierdzam z pewnością-to prawdziwe arcydzieło! Można go natychmiast podać na stole lub zamknąć na zimę.
Składniki
- czerwona porzeczka - 2 kg
- papryka - 1 kg
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- pomidory - 500 g
- czosnek - 100 g
- kolendra - 20 g
- oliwa z oliwek - 120 ml
- ocet - 80 ml
- mielony koper włoski - 0,5 łyżeczka
- mielona kolendra - 0,5 CZ. l.
- cukier - 200 G
- sól - 80 G
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przepuść czerwone porzeczki i pomidory przez maszynę do mięsa.
Drobno posiekaj ostrą paprykę, kolendrę i obraną paprykę.
Połącz wszystkie półfabrykaty w dużym rondlu. Dodaj przyprawy, cukier, sól i olej. Przykryj i odłóż na bok na 1 godzinę.
Gotuj Adjikę przez 50 minut na małym ogniu.
Dodaj ocet, posiekany czosnek i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 2-3 minuty.
Napełnij sterylizowane słoiki wrzącą adjiką, zwiń i odwróć do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy