Naleśniki na mleku migdałowym będą miały jeszcze jaśniejszy orzechowy smak, jeśli dodasz ekstrakt z migdałów. Ale jeśli nie masz takiego w magazynie, możesz zrobić wanilię. W każdym razie okazuje się bardzo smaczny!
Składniki
- mleko migdałowe - 250 g
- mąka (pszenna) – 250 g
- oliwa z oliwek - 3 art.
- cukier - 3 art.
- sól - 1 szczypta
- jaja kurze - 1 rzecz
- ekstrakt z migdałów - 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia ciasta (bez zjeżdżalni) – 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Do miski wlej mleko migdałowe, ekstrakt migdałowy, ubij jajko i dodaj oliwę z oliwek. Ubijaj trzepaczką, aż pojawi się piana.
W misce wymieszaj suche składniki – mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia.
Połącz płynne i suche składniki, zagniataj do uzyskania gładkości. Pozostaw ciasto na 5 minut, po czym możesz przejść do smażenia.
Wlej małe porcje ciasta na rozgrzaną do czerwoności patelnię. Smażyć naleśniki na małym ogniu przez 3-4 minuty.
Z drugiej strony smaż naleśniki przez kolejne 2-3 minuty.
Podawaj pyszne danie na deser lub jako przekąskę. Przed podaniem polej miodem, syropem lub dżemem, dodaj świeże jagody.