pieczenie 16.02.2022

naleśniki na mleku migdałowym

40 min
4 porcje
Naleśniki na mleku migdałowym
0

Naleśniki na mleku migdałowym będą miały jeszcze jaśniejszy orzechowy smak, jeśli dodasz ekstrakt z migdałów. Ale jeśli nie masz takiego w magazynie, możesz zrobić wanilię. W każdym razie okazuje się bardzo smaczny!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Do miski wlej mleko migdałowe, ekstrakt migdałowy, ubij jajko i dodaj oliwę z oliwek. Ubijaj trzepaczką, aż pojawi się piana.

Naleśniki na mleku migdałowym: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

W misce wymieszaj suche składniki – mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia.

Naleśniki na mleku migdałowym: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Połącz płynne i suche składniki, zagniataj do uzyskania gładkości. Pozostaw ciasto na 5 minut, po czym możesz przejść do smażenia.

Naleśniki na mleku migdałowym: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Wlej małe porcje ciasta na rozgrzaną do czerwoności patelnię. Smażyć naleśniki na małym ogniu przez 3-4 minuty.

Naleśniki na mleku migdałowym: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Z drugiej strony smaż naleśniki przez kolejne 2-3 minuty.

Naleśniki na mleku migdałowym: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Podawaj pyszne danie na deser lub jako przekąskę. Przed podaniem polej miodem, syropem lub dżemem, dodaj świeże jagody.

Naleśniki na mleku migdałowym: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Yuliia Stsepeleva
przepis dodał (a):
Yuliia Stsepeleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy